Namaz
Ankara:11 Safer 1431
26 Ocak 2010
Namaz
Elhamdülillahirabbilalemin
Vel Akibetülil Müttekiyn
Esselatü vesselamü aleyke Ya Rasulallah, Esselatü vesselamü aleyke Ya Habiballah, Esselatü vesselamü aleyke Ya Seyyiden Evveline Vel Ahirin, Esselatü vesselamü aleyke Ya Sahibel Kur’an, Esselatü vesselamü aleyke Ya Hılkatin Sebebi Sultan-ı Enbiya… Âmin. Ya Rabbel Âlemin.
Bilindiği gibi, imandan sonra en büyük rükün namazdır. Namaz kılmayan – ruhlar âleminde Allahu Teâlâ’ya verdiği sözü yerine getirmemesi nedeniyle – haindir. Allahu Teâlâ cümlemizi her türlü hainlikten muhafaza buyursun. Âmin.
Nisa suresi: 103’ncü Ayeti Celilede Cenab-ı Hak: MUHAKKAK NAMAZ MÜ’MİNLER ÜZERİNE VAKİTLENMİŞ OLARAK FARZDIR.
PEYGAMBER ALEYHİSSELAM EFENDİMİZ:
“Beş vakit namazı Allah, kullarına farz etmiştir. Eksiksiz olarak erkân ve adabına riayetle o namazları kılan kimseyi Allahu Teâlâ’nın cennete koyacağına vaadi vardır. İstenildiği gibi o namazları kılmayan kimseye Allahu Teâlâ’nın vaadi yoktur. Dilerse onu cezalandırır. Dilerse af eder.”
“ Muhakkak ki ( beş vakit) namaz kebairden (büyük günah) kaçınmak suretiyle aralarındaki (küçük) günahlara keffaret olurlar.”
“ Bizim ile münafıklar arasındaki fark, yatsı ve sabah namazlarını cemaatle kılmaktır. Onlar bunlara güç yetiremez.”
“ Namazını zayi ettiği halde Allah’a mülaki olan kimsenin diğer iyiliklerine Allah değer vermez.”
“ Namaz dinin direğidir, onu terk eden şüphesiz dini yıkmış olur.”
“ Peygamber Efendimize (s.a.v.) hangi amel daha efdaldir diye sordular. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz de: VAKTİNDE KILINAN NAMAZDIR. diye cevap verdiler.
“ Taharetini ikmal ve vakitlerine riayet ederek beş vakit namaza devam eden kimseye ( o namaz) kıyamet gününde nur, hüccet ve delil olur. Kim namazı zayi ederse ( en fena insanlar olan) nemrut, firavun ve haman ile haşrolur.”
“ Cennetin anahtarı namazdır.”
“ Tevhidden sonra namazdan daha sevimli bir ibadeti Allahu Teâla kullarına farz etmemiştir. Eğer namazdan daha çok sevdiği bir ibadet olsaydı şüphesiz melekler onunla ibadet ederlerdi. Hâlbuki meleklerin her biri namazın rükünlerini ifa etmektedirler.”
“ Kasten namazı terk eden kâfir olur.”
“ Kasten bir namazı terkeden, Muhammed Aleyhisselamın zimmetinden uzaklaşmış olur.”
“ Kıyamet gününde kulun ilk bakılacak ameli namazdır. Eğer namazı tamam bulunursa hem namazı hem de diğer amelleri kabul olunur. Eğer namazında noksanlığı var ise namazı da, diğer amelleri de reddedilir.”
“ Ya Eba Hüreyre, efrad-ı ailene namaz ile emret, muhakkak Allahu Teâlâ ummadığın yerden rızkını sana gönderir.”
“ Farz namazlar mizan gibidir. Kim ki namazı adabına riayet ederek hakkıyla kılarsa mükafatınıda bol alır.”
“ Benim ümmetimden iki kişi aynı şekilde bir namazı kılar, rükû ve secdeleri müsavi(eşit) fakat sevaptaki dereceleri yer ile gök arası farklıdır.”
“ Rükû ile secde arasında ( ayağa kalkmak suretiyle) belini ve sırtını doğrultmayan kimseye, kıyamet gününde Allahu Teâlâ bakmaz.”
“ Namaz kılarken yüzünü sağa sola çeviren kimse, yüzünü, Allahu Tela’nın himar (merkep) yüzüne çevireceğinden korkmaz mı?”
“ Kim ki abdestini güzel alır, namazını vaktinde kılar, rükû ve sücudunu tamamlar, huşuuna riayet ederse; beyaz ve parlak olduğu halde yükselir ( lisan-ı haliyle) benim hakkıma riayet ettiğin gibi Allah da seni korusun der. Kim ki abdesini güzel almaz, namazı vaktinde kılmaz, rükû, sücüd ve huşuuna riayet etmezse siyah ve karanlık olduğu halde yükselir ve ( lisan-ı haliyle) beni zayi ettiğin gibi Allah da seni zayi etsin der. Ta ki Allahu Teâlâ’nın dilediği yere gittikten sonra bir paçavra gibi dürülür ve adamın suratına çarptırılır.” Zahiren herkes göremez, manen çarpılır.
“ İnsanların en fena hırsızı, namazından çalandır.”
“ Cemaatle kılınan namaz, münferit ( tek başına) kılınan namazdan yirmiyedi derece faziletlidir.”
“ Beş vakit namaz kılan, evinin önünde bol miktarda akan tatlı bir suya günde beş defa dalıp yıkanan gibidir. Bu adamda kir namına bir şey kalır mı? Hayır, bir şey kalmaz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, işte su kiri giderdiği gibi, beş vakit namaz da günahları mahveder.”
“ Kırk gün iftitah ( Allahu Ekber) tekbirini kaçırmamak şartıyla beş vakit namazı cemaat ile kılan kimseye Allahu Teâlâ, biri nifaktan diğeri de cehennemden azad olmak üzere iki beraat yazar.”
“ Kul, gizli secdelerinden daha üstün hiçbir şey ile Allah’a yaklaşamaz. Yani kendisini Allah’a en çok yaklaştıran evinde kıldığı nafile namazlarıdır.”
“ Her hangi bir Müslüman Allah’a secde ederse Allahu Teâlâ onun bir günahını mahveder ve kendisini bir derece yükseltir.”
“ Dünyalıktan gönlüne bir şey gelmeden huzur ile iki rek’at namaz kılan kimsenin geçmiş günahları mağfiret olunur.”
Namaza verdiğimiz değer imanımızın kuvveti ile paralellik arz eder. Kimileri Cuma namazlarıyla yetinirken kimileri de beş vakit kılarlar. Kimileri beş vaktin yanında cemaate de riayet eder. Ehlullah ise beş vakitle birlikte, sürekli nafile namazlarla Rabbin huzuruna sürekli çıkarlar.
Eğer Peygamberî yoldaysak, Efendimiz’in yolu yolumuzsa gözümüz aydın ! Eğer tablo aksi yöndeyse, namaz hassasiyetimiz azaldı, namaz bizi terk etti ise veya cumadan cumaya hatırlıyorsak ciddi bir hastalıkla karşı karşıyayız demektir. Bu kalbimizde başlayan, hayatımıza sirayet eden, ebediyetimizi yakan bir hastalık.
Zararın neresinden dönülürse kardır, biliriz. O halde hemen Allah’ın engin kereminden af dileyip beş vakit namaza dönmeli. Sahibimizle, Halikımızla, biricik Rabbimizle irtibata geçmeli. Namazla huzura çıkmalıyız ki huzur bulalım.
Namazda hatırat hücum etmemesi için:
Abdest güzel alınacak…
Kıbleyi tam ve doğru ayarladıktan sonra ve iftitah tekbiri almadan önce:
- Kimin huzuruna çıkacağımızı,
- İnce bir telin üzerinde olduğumuzu ve telin altında cehennem ve cehennem ateşi bulunduğunu,
- Azrail Aleyhisselam’ın başımızın üstünde hazır olduğunu, her an canımızı alabileceğini ve bu nedenle kılacağımız namazın son namazımız olabileceğini düşünerek tevbe edip, Euzu Besmele çekip niyet ederek iftitah tekbiri getirip namaza, Halıkımızın Huzuru Aliyesine girmeye çalışmalıyız. Şu kadar var ki ALLAHU EKBER derken dünya ve içindekilerle ahireti arkamıza atmalıyız.
Ya Rabbel Âlemin! Dostların olan Sadatların (k.s.) hatırı şeriflerine, yukarıdaki hadisi şeriflerin işaret etmiş oldukları gibi namaz kılabilmeyi cümlemize nasip eyle. Âmin.
İş budur, gayrisi hiçtir.
Ehlince bilindiği gibi, imandan sonra en büyük ve en önemli rükün NAMAZ’dır. Namaz kılmayan elest meclisinde Rabbil Âlemine verdiği sözü yerine getirmemesi nedeniyle hain ve münafıktır. Bilindiği gibi, yalan söyleyen, emanete ihanet eden ve vaadini yerine getirmeyen MÜNAFIKTIR. Bu hastalıklardan tedavi olmadan, şifa bulmadan ölecek olursa; cehennemde kâfirlerin altında azap görecektir.
TEYİD BABIMDA NETİCE OLARAK:
Resûlullah [sallallahu aleyhi vesellem] şöyle buyurur: “Allah Teâlâ kullarına beş vakit namazı farz kılmıştır. Namazın herhangi bir rüknünü zayi etmeden ve hafife almadan her gün beş vakit namazını kılan kimseyi cennete koymaya Allah Teâlâ söz vermiştir. Beş vakit namazı kılmayan kimseler için Allah Teâlâ’nın bir taahhüdü yoktur. Dilerse onlara azap eder, dilerse cennete sokar!” Yine şöyle buyurdular: “Namazın misali şuna benzer: Sizden birinizin kapısının önünden bir nehir aksa ve bu nehirde her gün beş kere yıkansa, ne dersiniz, acaba üzerinde hiç kir kalır mı?” Bu soru üzerine sahâbe-i kirâm (r.a.) dediler ki: “Bu hal, onun üzerinde kirlerinden hiçbir şey bırakmaz.” Bu cevap üzerine Resûlullah [sallallahu aleyhivesellem] buyurdular ki: “İşte beş vakit namaz da böyledir. Suyun kirleri giderdiği gibi namaz da günahları ve bütün hataları siler.”
Allahü Teala cümlemize hakkıyla namaz kılarak Rabbimize kul olabilmeyi dostları olan Sadat-ı Kiram (k.s.) hazeratının dualarıyla nasibeylesin, İnşaalah…
NOT: Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerle SEMERKAND yayınlarından istifade edilmiştir.
Lütfen, bize de dua ediniz. Teşekkürler.
Ali Haydar ÖZTÜRK
( Ali Haydar Abi )